Randevu       Al
  Instagram
loading content..
client

Kanal Tedavileri

Kanal tedavisi dişlerimizde meydana gelen çürük, kırık , travmatik yaralanma gibi durumların dişin canlı dokularında yarattığı hasar ve enfeksiyon sebebiyle kalan diş yapısını korumak, enfeksiyonu gidermek ve dişleri kurtarmak amacıyla yapılan bir tedavidir. Dişlerimizin dışarıdan görünen sert dokusu olan mine ve dentin tabakalarının altında canlı bir doku olan pulpa bulunmaktadır. Pulpa dokusu canlı hücreler, kan damarları ve soğuk-sıcak gibi uyaranları hissetmemizi sağlayan sinirlerden oluşmaktadır. Pulpa dokusunun çeşitli etkenlerle enfekte olması veya hasar görmesi durumunda diş kaybının önüne geçebilmek amacıyla kanal tedavisi işlemi gereklidir.
Kanal tedavisinin en büyük sebebi diş çürükleridir. Başlangıç aşamasında müdahale edilmemiş diş çürükleri zamanla ilerleyerek pulpa dokusuna ulaşır ve enfeksiyona neden olur. Bu durum soğuk-sıcak etkenlerle oluşan ağrılar, kendiliğinden oluşan şiddetli diş ağrıları, ısırma-çiğneme sırasında oluşan ağrılarla sonuçlanmaktadır. Enfeksiyon daha fazla ilerlediği durumlarda kök kanalları aracılığıyla dişin çevre dokularına yayılarak ağrının da eşlik edebildiği apse oluşumuna neden olabilmektedir. Böyle bir durumda diş etlerinde, damakta ve dişin komşu olduğu yüz ve çevre dokularında şişlikler görülebilmektedir. Ağrı ve şişliğin eşilk ettiği bu durum enfeksiyonun akut olduğunu göstermektedir. Bazı durumlarda enfeksiyon çok az ya da hiç belirti vermeden kronik bir şekilde ilerleyebilmektedir. Kronik bir şekilde ilerlemiş enfeksiyon dişetinde iltihaplı bir akıntının eşlik ettiği sivilce benzeri oluşumlarla ya da diş röntgeninde tespit edebildiğimiz kök çevresindeki kemiğin yıkılması ile oluşan lezyonlar ile kendini göstermektedir. Kanal tedavisi işlemi ile enfekte ya da kırık, travma gibi durumlardan dolayı hasar görmüş pulpa dokusu ve diğer enfeksiyon odakları kök kanallarından uzaklaştırılarak dişin fonksiyonda kalması ve çevre dokuların sağlığına kavuşturulması amaçlanmaktadır.
İşlem süresi dişin kök-kanal sayısına ya da enfeksiyon durumu, kanallarda tıkanıklık olması, kök eğimleri gibi durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ortalama süre 60-90 dk. arasıdır. Genellikle tek seansta tamamlanmaktadır fakat apse ve şişliğin olduğu bazı durumlarda birden fazla seans yapılabilmektedir.
Kanal tedavisi bir diş hekimi ya da endodontist(kanal tedavisi uzmanı) tarafından yapılabilmektedir. Endodontistler diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra en az 3 yıl pulpa ve periapikal (kök çevresi) hastalıklar konusunda gerekli teorik ve klinik eğitimleri alarak uzmanlaşmış diş hekimleridir.
Denturla’da yapılan tüm kanal tedavileri en güncel teknolojik cihazlar ile yalnızca kanal tedavisi uzmanları(endodontistler) tarafından yapılmaktadır.