Randevu       Al
  Instagram
loading content..
client

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği 0-13 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı, diş çürüğü, travma ve genetik kaynaklı diş problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir uzmanlık dalıdır. 5 senelik diş hekimliği lisans eğitimini tamamladıktan sonra çocuk ağız ve diş sağlığı dalında uzmanlık programını bitiren çocuk diş hekimleri (Pedodontist); bebek, çocuk ve gençlerin ağız diş sağlığı gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştirmektedirler.
Süt dişleri doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ağız içinde görülmeye başlamakta ve tamamlanmaları 2.5 -3 yaşlarını bulmaktadır. Toplam sayıları 20 adet olan süt dişlerinin çocuğun beslenmesinin yanı sıra konuşma, estetik ve arkasından gelecek daimi dişler için yer tutma görevleri de vardır. Bu fonksiyonları nedeniyle süt dişlerinde bir rahatsızlık varsa; kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. Çürüğü bulunan süt dişleri beslenme sırasında ağrıya neden olarak çocuğun beslenme yetersizliğine neden olduğunu gibi dişin erken yaşta kaybedilmesiyle sonuçlanabilmektedir. Eğer süt dişi çekilirse ne yazık ki kalıcı diş için koruyuculuk yapma fonksiyonu ortadan kalkmış olacaktır. Bunun yanında eksik dişler, çocuklarda çirkin görünme hissi yaratarak psikolojik rahatsızlıklara ve özgüven eksikliğine yol açabilir. Konuşma becerilerinin kazanılmasında edindikleri roller de dikkate alındığında, süt dişlerinin bakımına özen gösterilmesinin önemi daha da net anlaşılmaktadır.
Süt dişlenme, 6-7 yaşlarına kadar değişmeden kalır. 7 yaşında tüm süt dişlerinin arkasında 1. büyük azı dişleri ve ön bölgede kesici dişler değişir. 12 yaşına kadar olan bu dönemde ağız ortamında hem süt hem daimi dişler bulunmaktadır. Bu yaşlarda anne ve babaların dikkat etmesi gereken konu, sürmekte olan daimi dişlerin korunmasıdır. Pedodontist, dişlerde oluşmuş olan çürükleri tedavi etmekten ziyade, bu çürüklerin oluşmaması için önlemler alacaktır. Özellikle daimi dişler sürdükten sonra yapılacak uygulamalar ile, ömür boyu ağzımızda kalması gereken dişler korunmuş olur. Aynı zamanda yeni sürmüş daimi dişlerin tedavileri, olgun daimi dişlerden ayrılabilmekte, bu konu uzmanlık gerektirebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuklarda dişlerin sağlıklı bir şekilde fonksiyonda kalabilmeleri için problemler başlamadan önlem alınmalı ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle desteklenmelidir.

Çocuk Diş Hekimi Ne Yapar ?

o Çocuklar için diş tedavisini keyifli hale getirerek; çocuklarda diş hekimi korkusu (dental fobi) oluşmamasının sağlanması,
o Ebeveynler ile çocuklarına ağız-diş bakımı ve beslenme önerileri sunulması,
o Çocuğun çürük risk grubunu belirleyerek kişiye özgü koruyucu programlar belirlemesi,
o Diş çürüğü oluşmadan uygulanabilecek koruyucu uygulamaları düzenlemesi (Fissür Örtücü, Flor Uygulamaları),
o Süt ve genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerinin yapılması (Dolgular, Kanal tedavileri),
o Süt dişlerinin çekimlerini ve gerekli ise yer tutucu ve çocuk protezi yapımı.
o Dişlerde oluşan renklenmelerin ve plakların uzaklaştırılması.
o Düşme veya kaza nedeniyle dental bir travma yaşandıysa bununla ilgili takipleri ve tedavileri yürütülmesi.
o Özel ilgi gerektiren veya diş tedavilerine uyum gösteremeyen çocukların diş tedavilerininin ameliyathane şartlarında sedasyon ya da genel anestezi altında yapılmasını içermektedir.